fredag 23 november 2012

Nybro Brunn läggs ner

I Barometerns nätupplaga samt Moderaternas hemsida går det nu att läsa att Nybro Brunn läggs ner för att flytta in verksamheten i Kommunen. Detta får ses som mycket goda nyheter. Givetvis för sent då det redan från början varit en felsatsning, men de politiska krafterna medger med detta beslut felsatsningen och gör om och gör rätt. BRA!

måndag 19 november 2012

SAS i fritt fall

Ja, det är inte bara demokratin i Nybro som är i fritt fall, även SAS håller på att ramla ner från skyarna.
Personal ska sänka sina löner med 15% och samtidigt arbeta mer. Timanställda ska gå med på att jobba för bland de lägsta lönerna på hela  arbetsmarknaden, 80kr i timmen!!

VD:n Rickard Gustafsson går stolt ut i tidningarna och säger att han går i fronten, han sänker sin lön 20%, Oj, kan man tycka 20% lägre lön är inte roligt. Annorlunda blir det när man inser att han sänker från 10 till 8 miljoner om året. Helt plötsligt tycker man inte lika synd om honom. Det är då värre om man tänker personal på SAS som tjänar 20000kr/mån, de hamnar helt plötsligt på 17000kr i månaden efter sin sänkning jämfört med Vd:n som ligger stabilt på ca 660.000 kr månaden.

Vd:n för Norwegian gick ut och sa att Rickards lön kostar lika mycket som hela deras administration om året.

Enkel Matematik visar att Rickard Gutsafssons lön skulle sysselsätta en timanställd på den nya lönen med 80kr/tim i hela 48 år!

Och då pratar vi alltså ersättning till en VD som varit med om att dra SAS rakt ner i fördärvet där man måste spara tre miljarder för att undvika KK, varför har man inte upptäckt detta tidigare.

Om vi säger att VD:n för ett statligt ägt bolag kunde acceptera den inte onormlat låga lönen för en människa i Sverige 1.000.000kr om året eller 83.000kr/mån så skulle detta rädda ekonomin för många inom SAS, nu kommer de som arbeta för de lägsta lönerna få svårt att klara sig ekonomiskt om de ens får behålla jobbet.

Varför går inte mediadrevet igång här, privata vårdaktörer ska inte få ta ut vinst, men VD:n för ett statligt bolag ska få plocka ut 8 miljoner i lön om året!!!

Ja, det är mycket som är i fritt fall !

torsdag 8 november 2012

Ja, vi kämpar vidare

I dagens barometern finns två artiklar rörande Transtorpskolan.

Den ena rör vår fortsatta kamp för att beslutet ska tas i kommunfullmäktige precis som ärendet med Alsterbro. Jag har sedan tidigare skickat en överklagan till förvaltningsrätten angående detta. Jag har nu valt att skicka ett förstärkande tillägg till vår överklagan. Förstärkandet gäller att vi anser att Nybro kommun bryter mot likabehandlingsprincipen i kommunallagen. Principen är lagstadgad och innebär att alla invånare skall behandlas likvärdigt inför lagen. Att man som ordföranden i fullmäktige då säger att man väljer att behandla beslut olika beroende på vart man bor är ett tydligt brott mot denna princip, våra barn blir tydligt diskriminerade och det är skrämmande att en ordförande i fullmäktige ignorerar detta. Skulle förvaltningsrätten avslå kommer vi troligtvis dra det vidare.

I artikeln nämns även att skolinspektionen lagt ner en anmälan från oss. Detta är en sanning med modifikation. De har svarat mig att de hänvisar frågan till kommunen, det är dock inte något jag godtar. Jag har ställt en direkt fråga till skolinspektionen där jag vill ha deras syn och officiella uttalande om de anser gångvägen till Viktoriavallen som acceptabel för barn 6-10 år, där de får gå i i led på rasterna där de istället ska få möjlighet att leka av sig. De kan inte vidarehänvisa en fråga som är ställd direkt till dom. Skolinspektionen har försökt nå mig idag, har dock varit på utbildning och inte kunnat svara, ska ringa dem imorgon.

Den andra artikeln är en slutreplik från Mildred Persson. Hon säger att hon tar illa vid sig av vår syn på niorna, vill förtydliga att jag inte hänger ut niorna. Jag skrev att niorna hon nämnde "kunde" vara samma som kastade snöboll i duschen, men det kunde lika gärna varit annan årskull på högstadiet. Det jag ville få fram var att vara rastvakt är de vuxnas ansvar och jag kommer inte acceptera att barn ska vara ansvariga för mina mindre barn under skoltid. Mildred skriver också att hon inte hunnit med att vara skolpolitiker då hon blev vald i April. Det ger halva april, hela maj, halva juni, delar av augusti samt hela september att ta kontakt med lärare och elever för att lyssna på deras åsikter inför sitt beslutsfattande inför oktobermötet, detta har alltså inte skett. Stämmer dock att hon deltagit på de möten TREFF bjudit in till, detta har jag aldrig förnekat.

Till sist...

Hon avslutar med att återigen beskriva ärendet som en flytt av elever från en skola till en annan. Detta är ju inte sanningen. En skola skall läggas ner! När det gällde Alsterbro var det en flytt av elever för Alsterbroskolan skulle finnas kvar, men Transtorpskolan ska rivas och tomten säkert säljas för reapris till OG:s. Det finns i Nybro idag inte en enda verksamhet som den som nu ska skapas,
450 elever i samma lokaler på samma lilla skolgård, det blir en ny erfarenhet och en helt ny skola, man kan inte kalla det för flytt av elever, detta är politikernas sätt att försöka mildra och försköna deras olyckliga beslut.

"Stavfel beror på IPad"

tisdag 6 november 2012

M väljer att kritisera mig

Moderaterna publicerar idag en artikel på sin hemsida där man väljer att kritisera mig istället för att bemöta mina kommentarer i min replik till Mildred Persson. För mig är det märkligt men jag accepterar detta då ett Twitterinlägg från mig blev onödigt lätt att feltolka.

Ni hittar deras artikel här Att debattera

Tänker inte göra några längre skrifter om detta utan ger tre svar.

1. I texten kan man få det att låta som att det är TREFF/RTS som står bakom personangrepp mot Mildred Persson, detta är felaktigt. Det som Moderaterna tolkat som angrepp är mina ord och inte förankrat hos TREFF/RTS.

2. Att det handlar om medvetna personangrepp vill jag dementera. Ja, det stämmer att jag skrev det twitterinlägget som Moderaterna lyfter fram i sin artikel på hemsida.
-”Hoppades att detta var en ensam dåres idé…"
Det var dock inte menat som att jag beskrev en person som "dåre" utan mer de dåraktiga budkapet som förmedlades i debattartikeln. Peter Lilja upplyste mig om hur meddelandet tolkades och jag erkände då genast mitt misstag och tog bort meddelandet. Hade jag menat att det var personen som var en "dåre" hade meddelandet fått vara kvar. Så jag ber om ursäkt för det felformulerade meddelandet.

3. Det stämmer dock att vi inom TREFF önskar att Mildred Persson lämnar sin roll som kontaktpolitiker då vi önskar att den politiker vi ska kunna vända oss till under den kommande perioden är en person som vill vår skolas bästa. Det anser vi inte att en politiker som öppet står för att skolan skall rivas gör, därav vår önskan. Mildred har i ett brev förklarat varför hon ej deltagit på de möten jag skrev om i min replik, jag accepterar den förklaringen men vårt önskemål står oförändrat av de skäl jag ovan nämnt.

Jag har inte haft meningen att angripa en person utan snarare angripa de idéer som fanns i den inledande debattartikeln. M väljer att ta bort fokus från det genom att istället
lägga fokus på något jag redan förklarat,
politisk strategi kanske.

/Tobias Fagergård

Även Fp reagerar på debattartikel

Igår publicerades även en replik från Folkpartiet riktad till Mildred Perssons debattartikel angående Transtorpskolan och beslutet om en F-9 skola på Paradiset.

Satsa på barnens utveckling

Replik på inlägg av Mildred Persson (M)
Innebär kritik av moderaternas skolbeslut i Nybro misstroende av lärarna?

Tror någon att FP och V främst vill lägga pengar på ”döda ting”? Mildred Persson (M), dina påståenden stämmer inte. Vi har höga förväntningar på tydlig skolpolitik. Moderaternas agenda för Nybros skolor är däremot otydlig.
För att Nybro kommun ska kunna skapa starka skolor, är det nödvändigt att avveckla några skolenheter. Resurserna måste koncentreras till färre enheter med högre kvalitet, såväl i staden som på landet.
Det är viktigare att ha många lärare än att ha många lokaler. Det är inte försvarbart att driva verksamhet i halvfulla lokaler då elevunderlaget har blivit för litet för att kunna erbjuda en tillräckligt bred och god utbildningskvalitet. Dessutom har besparingarna fått läggas på de större enheterna på grund av en nödvändig miniminivå på de små enheterna.
Resultat: stora klasser med slimmad personal på de större enheterna, få elever per klass och bibehållen personal på de mindre enheterna.
Vi förstår att M och S har som mål en effektiv utbildningsadministration till lägsta kostnad, det problematiska med att lägga ned Transtorpsskolan är att skolans underlag är stort och stabilt. Det är ingen liten F3-skola, jämfört med andra skolor. Skolmiljön är attraktiv.
Det känns naturligtvis surt för föräldragruppen att endast deras barn skall ”betala” för att övriga skolor i kommunen inte fyller sina lokaler eller har svårt att få ihop kompletta klasser. De föreslagna investeringarna på Paradisskolan kommer inte att få samma kvalitet i miljön som Transtorpsskolan ger. De ekonomiska argumenten är grumliga eftersom att de båda investeringsalternativen har olika syfte.
Var är bevisen för att F-9 skola är bättre för eleverna? Det finns inget entydigt svar eftersom man även vinner på att byta skola någon gång under sin grundskoletid. Engagerade lärare är klart viktigast för kvaliteten i skolan. Vår linje är en kunskapsutveckling med hög kvalitet hos alla barn i kommunen.


Elisabeth Hultman
Kjell Josefsson
Maria Thanger

måndag 5 november 2012

Min replik i dagens Barometer

Jag har idag en publicerad replik i Barometern. Repliken är till Mildred Persson, ersättare i BUT samt kontaktpolitiker för Transtorpskolan. Repliken idag blev dåligt sammanhängande pga gränsen på 2000 tecken, därför väljer jag att här lägga en längre replik som är mer sammanhängande och betydligt mer begriplig.

Replik  till  ”Använd niorna som en resurs”
Det är tydligt att kontaktpolitiker Mildred Persson endast haft ett öra med i debatten. Hon har valt att endast lyssna på ett fåtal argument från oss föräldrar.  För visst, det stämmer att vi är oroliga för den stora åldersblandningen som blir på lilla Paradisskolan där alla ska samlas på en begränsad yta för 450 elever.  Och visst, det stämmer att vi har tydliga åsikter om den extremt dåliga skolgård som redan idag är för liten för de elever som finns på skolan. Men här har tydligen områdeschefen lugnat henne, varför kan inte vi få de förlösande beskeden, trots att vi frågat efter dem i flera månader.
MEN, vi har också varit tydliga med att det inte är acceptabelt att 6-9 åringar ska behöva gå 30 minuter enkel väg för att ha gymnastik. Jo, säger Mildred på nämndmötet, för forskning säger att det är bra att röra på sig. Den rörelsen vill vi att våra barn ska få ha i den fria leken på en skolgård under rasten och inte genom att gå strikt i led till och från gymnastiken vilken man kommer få använda 60 minuters rasttid till. Vi säger också att det blir en extrem försämring för förskolebarnens anpassning till skolverksamheten, något som idag fungerar till 100 % på Transtorp då förskolebarn och skolbarn träffas dagligen.
Mildred säger att det är bra med en F-9 skola för att övergångarna mellan stadierna blir smidigare och bättre för barnen. Så jag ser nu fram emot att Kristvalla flyttas till Paradisskolan, Västeräng och Flerohopp till Madesjöskolan samt Bäckebo till Alsterbro skola, för visst vill Mildred att de barnen ska få samma bra övergångar mellan stadierna?
Mildred vill att skolan ska använda niorna som resurs, De ska användas som skolvakter och ha lässtunder. Vi anser att vara raster är de vuxnas ansvar, de nior som ska vara rastvakter kan vara samma som idag kastar snöboll på eleverna i sporthallsduschen. Så nej tack!!
Hon vill använda 1,5 miljon till lärare, de 3 tjänster som dessa pengar räcker till, kommer att gå åt till fritidspedagoger som får gå med barnen i F-3 till gympan 30 minuter bort, samt till fler rastvakter på en skolgård där redan idag åk 4-6 kommer hem blåslagna efter att ha spelat fotboll med niorna. Så det blir ingen bättre lärarkvalité för de pengarna. Och vi föräldrar vill inte betala övriga kommunens kvalitetsökningar med våra barns försämringar!
Mildred ville på nämnden inte avgå som kontaktpolitiker för Transtorpskolan, då hon inte ansåg att vi visste vad en kontaktpolitiker har för uppdrag. Vårt önskemål stärktes när hon beskrev sitt uppdrag. För hon har aldrig deltagit i ett verksamhetsråd, hon har inte varit och frågat barnen vad de tycker om att flytta till stora skolan, hon har inte varit med på föräldramöten och hon har inte heller varit och pratat med pedagogerna om hur de ser på den situation som kommer skapas, trots att hon i sin artikel säger att de kommer klara sitt uppdrag galant. Till oss föräldrar och även i media har de uttryckt tydlig oro för försämrade möjligheter att upprätthålla god pedagogik.
Mildred visar med sin artikel att hon inte lyssnat och hon visar därmed att hennes intresse att vara en länk mellan skolan och politiken inte finns.
Tobias Fagergård
Representant för TREFF och RTS

fredag 2 november 2012

Moderaterna angående bristen på demokrati

Följande skriver Moderaterna på sin hemsida efter fullmäktige i måndags.

"Gårdagens sammanträde inleddes som vanligt med frågor från allmänheten. De flesta frågorna handlade om beslutet att flytta  Transtorpskolan till Paradisskolan. Karin Heideman svarade på hur beslutet fattats och varför vi inte tycker att ärendet skall vidare till KS och KF. Barn- och utbildningsnämnden har fått mandat av KF att ansvara för dessa frågor. BUT måste således fatta de beslut som krävs."

Karin Heideman svarade på min fråga varför hon tidigare i år i Barn- och utbildningsnämnden röstade för att Alsterbroärendet skulle till KS/KF men röstade emot när det gällde Transtorp. Min fråga var om det var rädsla för att KS/KF skulle tycka annorlunda denna gången också. Hon hävdar att så inte är fallet.
Fast det är dock tydligt Socialdemokraterna svek S/M samarbetet kraftigt i Alsterbrofrågan och detta är enligt mig en klart bidragande orsak att Moderaterna röstar annorlunda denna gången, för jag tror egentligen att Moderaterna inte tycker att centralorten skall bedömas utifrån andra demokratiska förutsättningar än landsorten.

Som jag skrev i förra inlägget ansåg ordförande i KF att boende på landsorten har högre demokratiska rättigheter. Men man måste också komma ihåg att när det gällde Alsterbro handlade det inte om att stänga ner ortens enda skola som han fick det att låta som, det handlade om att flytta högstadiet, skolan skulle fortfarande finnas kvar. Och jag är inte negativ mot det beslut som togs gällande Alsterbro, men barnen och föräldrarna i centralorten borde få ha samma demokratiska möjligheter.

Det är helt galet att Nybro Kommun har hamnat i en situation där de två största partierna samarbetar för att stänga ute alla andra från budgetdiskussioner, tomtförsäljningar, skolnedläggningar, förhöjda arvoden m.m

För det är inte bara de andra partierna de stänger ute, de stänger ute oss skattebetalare också, vi är som brickor i deras nuvarande spel. De tar besluten i de forum där de vet att de löper minst risk att förlora.

Och snälla Moderaterna, sluta säga att ni flyttar Transtorpskolan till Paradiset.
Ni lägger ner Transtorpskolan! Det är eleverna som flyttas! Detta är bara ett tydligt exempel på att ni valt att inte lyssna på oss. 
Hade ni flyttat hela området med lekytor, förskola och gymnastiksal 500 meter, då hade vi inte varit negativa. Vi har INGET emot flytten på 500m, det är allt som INTE flyttas med som vi är upprörda över!

Som förälder till barn som man totalt nonchalerat på Transtorpskolan förväntar jag mig att de 1,5 miljon man enligt M kommer lägga på personal redovisas till sista öret vad de lagts på!

Demokratin i Nybro är i gungning

I måndags bevisade ordföranden i Nybro kommunfullmäktige att han inte står för demokrati. Han vägrade besvara en fråga från allmänheten under allmänhetens frågestund, han viftade bort frågan med båda händerna och ryckte på axlarna.
Innan detta hade han dock svarat på en fråga. Han svarade på varför två ärenden med samma innebörd hanteras på olika demokratiska nivåer. Han svarade att demokratin måste ses olika beroende på vart man bor. Bor man på landsbygden i Nybro har man högre demokratiska rättigheter än om man bor i centralorten. Han sa ordagrant. "äh, vad gör det om man flyttar lite barn 500m." Det handlar ju inte bara om att flytta barnen, det handlar om att riva deras skola och flytta dem till en miljö som aldrig funnits i Nybro tidigare. Flytta dem till en miljö som man inte ens har utrett hur den ska se ut!

När Ordföranden i Nybro kommunfullmäktige läser detta kommer han säga att han inte uttryckligen sa att landsorten har större demokratiska rättigheter. Nej, det sa han inte.
Han sa att jag fick tolka det han sa som jag ville. Och när jag bad honom bekräfta min tolkning, viftade han bort frågan och ryckte på axlarna!
När man har ledande politiker som tolkar demokrati på samma sätt som honom är det illa. Ska man få rättvisa demokratiska rättigheter i Nybro måste man välja rätt område för sitt hus!