lördag 20 april 2013

Bloggen har flyttats!

Jag byter bloggmiljö och har flyttat materialet till en ny fräschare miljö.
Ni hittar den på

http://www.fagergard.se

Hälsningar Tobias

tobias@fagergard.se

torsdag 18 april 2013

Svaret är inte korrekt

Efter beslutet i KF om att lägga ner Transtorpskolan var det en person (inte jag) som på kommunens hemsida för "synpunktshantering" skrev en tydlig fråga angående beslutet samt hur det kan vara möjligt att fullmäktige får ta beslut som de tydligt inte är insatta i.


Den del i Mats svar som jag blåmarkerat är ju så pass fel som det bara kan bli och ändå var han närvarande i lokalen under KF. Han skriver att Både nämndens. kommunstyrelsens och fullmäkriges ledamöter måste ansetts vara väl insatta i ärendet.

Jag ställde frågor till Ann Harmander (M) under KF om vilken information hon hade i ärendet och hur väl insatt hon var inför sitt beslut. Alla som befann sig i lokalen hade svårt att sitta stilla och famlade efter skämskudden när svaren hon levererade var helt osammanhängande och tydligt visade att hon inte hade en aning om ärendet. Hon försökte till och med undvika att svara på frågorna med invädningen att hon inte satt i den nämnden. Hon lyckades efter en stund komma undan då det visade sig att man INTE ENS hade rätt att fråga alla ledmöter frågor på KF, det är alltså bara ordf och vice ordf i nämnder och utskott som behöver vara insatta och riskera frågor på KF. (Detta har jag idag lämnat in ett medborgarförslag emot).Att alla inte var insatta i ärendet blev ännu tydligare när Kaj Raving (V) ställde frågan till samtliga KF ledamöter ifrån talarstolen, hur många har med handen på hjärtat satt sig in i ärendet?Ca 5-7 av över 50 personer räckte upp handen och det var nämndens ledamöter.

Att då Mats som administrativ chef på kommunens hemsida går ut och svarar på en medborgares fråga på detta sättet är enormt märkligt. Jag och många med mig som befann sig i fullmäktigesalen vet att svaret inte är sant, KF:s ledamöter var INTE insatta i ärendet. De röstade för en skolnedläggning samt en investering värd över 20 miljoner på Paradisskolan utan att vara insatta i vad det innebär för kommunens invånare!

Det var en på många sätt sorglig kväll i fullmäktigesalen och det blir inte mindre sorgligt när kommunens högre tjänstemän försöker dölja KF:s okunskap genom att svara felaktigt på medborgarnas frågor.

tisdag 9 april 2013

S berättar att de vill göra sig av med M

Hans Dahlström är tydlig på Socialdemokraternas hemsida. Samarbetet med Moderaterna är en åtgärd de tvingats till pga att de inte nådde egen majoritet. Samarbetet ser Hans och S dock som ytterst tillfälligt och hoppas att det är något de kommer kunna avsluta efter valet 2014.

Saxat från S hemsida...

I Nybro har vi i dag en koalition mellan socialdemokraterna och flera borgliga partier. Detta har varit nödvändigt då socialdemokraterna inte har en egen majoritet och det finns ett antal tuffa beslut som måste tas. Då måste det finnas en stabil majoritet för att förankra besluten. Inför nästa val kommer socialdemokraterna att gå till val med sitt egna program för vad vi tror att är bäst för Nybro kommun. Vi ambition kommer att vara att få över 50% av rösterna.

Att han skriver att de har en koalition med flera borgerliga partier är märkligt, spontant så känns det inte som att t.ex. FP och C håller med om den saken.

Jag har tidigare skrivit att det upplevts som en medveten strategi av M att börja initiera sina tankar under slutet av denna mandatperioden för att frigöra sig inför valet. Nu går alltså S ut med att det är deras tanke också. Spontant så tror jag det nuvarande politikerföraktet som skapats med höjda arvoden mm drabbat båda partierna lika hårt. Men Moderaterna med Peter Lilja i täten har nog skaffat sig ett bättre utgångsläge i och med att man lyckats få Markus Lund osynlig då det nästan uteslutande är Peter som uttalar sig av kommunalråden.

Att S skulle få 50% av rösterna i nästa val ser jag dock som helt otänkbart i rådande läge. Jag vet flera som röstade på S i förra valet i tron att man skulle få Inger Rydbrinks politik, men nu när det slutade med Markus Lund så tror jag att S tappade mer väljare än de vann.