måndag 17 december 2012

Utveckla för Nybros framtid

Jag skrev i mitt förra inlägget att Nybro måste utveckla istället för att avveckla. Idag klubbas med största sannolikhet ännu ett beslut i fel riktning igenom, ytterligare ett beslut som möter stort folkligt motstånd, ett beslut som rådande majoritet tar utanför den folkvalda församlingen kallad kommunfullmäktige, detta trots att både nämnd och fullmäktige tidigare sagt nej.

Beslutet i sig är framtvingat av Nybro handel som skyller sviktande försäljningssiffror på svårigheter att hitta in i centrum och att parkeringsfrågan är avgörande kring detta.
Detta är ju rena spekulationer från handlarna, för om inte kunderna hittar in till torget idag, hur ska de då hitta parkeringen.
Jag ska dock vara väldigt ärlig, jag kan inte heller säga till hundra procent att det inte kommer hjälpa försäljningssiffrorna uppåt. Men att skapa parkering på Nybroinvånarnas historiskt omtyckta torg är att ta det jäkligt långt i ett första steg, för visst borde det finnas många bättre alternativ till utveckling.

Om man ser till sig själv och de platser man besökt, vilka torg är det man vill återvända till?
Är det dom som varit fulla med bilar eller är det dom som varit vackert utsmyckade med uteserveringar, träd och plats till samvaro? För mig är valet enkelt!

Vilka miljöer är det som skapar köplust är det stressiga parkeringsplatser eller familjära torg? Återigen, för mig är valet enkelt! En isbana som jag nämnde i förra inlägget kan underhålla många barn medan föräldrarna handlar.

Det finns de som anser mig och andra motståndare vara prestigefyllda och emot utveckling och förnyelse av Nybro torg, till dessa vill jag vara tydlig. Det finns inget hos mig som är emot utveckling, snarare tvärtom, jag är tämligen orädd för förändringar. Men det jag vill är att de förändringar man gör ska vara för framtiden inte för historien.
Att anlägga parkering på Nybro torg är just exempel på det senaste, en förändring som tar oss tillbaka i tiden. Vart har miljötänkandet tagit vägen?
Är det inte så att vi vill se fler cyklar och mindre bilar i centrum? Med detta förslaget blir det mer bilar och mindre cyklar. Detta gillar ju dock handlarna som aktivt bett om färre cykelställ samtidigt som det endast är ett fåtal som handikappanpassat sina entréer trots lukrativa erbjudanden från kommunen. Gör en resa till Danmark, där har man fattat galoppen och torgen är folkliga och "alla" cyklar istället för att ställa bilen på torget.

Givetvis måste utvecklingen av torget ske på så sätt att vi fortsätter bevara vår torghandel, därför bör utsmyckning och förändringar ske så att det utvecklar även den. Det är ju inte oväntat att torgdagarna är lyckade i Nybro för då är det folkligt liv på torget och det är ju det man måste söka. En parkering kommer inte skapa folkligt liv det kommer skapa en stressad tillvaro. Testa att ställa er på parkeringen utanför IKEA en dag, försök att hitta charmen i det, jag gör det inte!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar